Heet, nat en brandend Down Under - Reisverslag uit Perth, Australië van Bert Vera - WaarBenJij.nu Heet, nat en brandend Down Under - Reisverslag uit Perth, Australië van Bert Vera - WaarBenJij.nu

Heet, nat en brandend Down Under

Door: Bert

Blijf op de hoogte en volg Bert

12 Februari 2009 | Australië, Perth

Heet, nat en brandend Down Under, het is zomer

Allereerst willen we jullie laten weten dat het goed met ons gaat en dat het in Perth “rustig “ is. Een paar weken geleden is hier wel Kings Park met 60 Ha in brand gevlogen en hing er een dikke smog in de stad en vlogen de blus helicopters af en aan. Het zal komende week wel weer even spannend worden, temperaturen vliegen omhoog vanwege de Oosten wind. Ten Noorden, Oosten en Zuiden liggen zeer grote bossen, we hopen dat het zal meevallen met eventuele bosbranden hier.

Het is ongelofelijk wat er op het ogenblik gebeurt in Australie. Het Noord Oosten staat onder water vanwege de hevige regenval, de zoutwater krokodillen zwemmen door de straten en het ziet er nog niet echt uit dat het veel beter gaat worden. Het blijft voorlopig regenen, maar het heet niet voor niets de Tropics. Steden zoals Cairns en Townsville waren alleen via de lucht te bereiken. Veel huizen staan onder water, wegen zijn niet te berijden.

In de zomermaanden zijn er altijd wel bosbranden in het zuiden (Sydney, Melbourne) de droge warme omstandigheden en de onweer zijn daar ideale omstandigheden voor. Jaarlijks worden voorlichtings campagnes gehouden en bereidt men zich er op voor. Sommige huizen hebben zelfs sprinklers op het dak staan. Wat er nu aan de hand is zo extreme, het lijkt wel of er op sommige plaatsen een atoombom is ontploft. Het was zo heet, aluminium velgen waren gesmolten, auto’s vlogen spontaan in brand, net zoals huizen, hele dorpen weggevaagd.

Het trieste is dat de branden op sommige plaatsen waarschijnlijk door pyromanen zijn aangestoken of zijn veroorzaakt door vonken van machines. Het is wel mooi om te zien hoe het land er mee omgaat. Recessie wat is dat, het geeft maar weer aan wat echt belangrijk is.

In de tussentijd ook nog nog jarig geweest. Nog bedankt voor alle kaartjes, mailtjes en telefoontjes. Het was natuurlijk super dat Ank ook op mijn verjaardagsfeestje is gekomen. Door Bert ben ik verwend met een 55 liter koelbox op wielen en zijn we bij Kalis in Leederville vis gaan eten, super! Op het werk is het ook bijzonder, je baas koopt de taart voor je, hoef je zelf niet te tracteren.

Hopelijk is iedereen het jaar goed begonnen. Het is logisch dat er in Nederland een griep golf is. Het nieuwjaar begint iedereen elkaar 3 zoenen te geven. Gaat hier simpeler, je zegt gewoon happy new year verder geen gezoen, soms wel jammer hoe vind je anders een goed excuus.

Het is nu echt zomer, van de week zal het 40 graden worden. Gelukkig zitten we overdag binnen in de airco en gaan we ‘s avonds lekker naar het strand. In Nederland heb je koude voeten in bed en nu wordt je wakker het zonnetje op je voeten staat te branden. Gaan we weer eens buiten eten, bordjes staan klaar, gaat het jawel........regenen...10 druppels...voor de rest in geen 40 dagen regen gezien. Op zich vinden we regen best lekker nu, maar helaas we moeten nog even wachten, voorlopig alleen mooi weer voorspeld.

Skype is echt een super medium om met vrienden en familie contact te hebben. Helaas heeft nog niet iedereen skype, waaronder Bert zijn ouders. Via de ouders van Vera een afspraak gemaakt om ze te laten skypen. Met de laptop het hele huis laten zien. Wat voor ons al iets vanzelf sprekends is was voor hun een “ wereldwonder” ontzettend leuk om te zien. Tours kunnen op verzoek geboekt worden.

Natuurlijk houden we het nieuws in Nederland bij, kijk ik afgelopen week eens bij de voetbalstanden....zal toch niet kloppen dacht ik even...helaas blijkt toch allemaal echt te zijn. Rotterdam valt een beetje tegen. In onze lokale krant lazen we dat Wilders Engeland niet binnen zou mogen, he lekker weer eens Nederlands nieuws hier.
Indien we willen kunnen we iedere maandag naar het Nederlandse nieuws op de Australische TV kijken, begint om 06.45....helaas slapen we nog.

Zullen van de week maar weer eens de BBQ aansteken, volgens de weersvoorwachting komt er een mooie week aan, net boven de 30 graden, is prima uit te houden.

Wij wensen jullie allemaal alvast een goed weekend,

Groeten vanuit Oz

Bert & Vera

• 13 Februari 2009 - 11:02

Fam. Joosten:

hee Bert & Vera,
    zagen op het journaal al dat de bosbranden gelukkig niet in de buurt van Perth zijn! De natuurrampen lijken steeds extremer te worden.
    Hier sneeuwt het momenteel, beetje natte sneeuw. We gaan morgen skiën in zuid-Duitsland met Peter en Karin en de kids. Hebben er veel zin in. Ligt meer dan genoeg sneeuw dit jaar.
    Wisten jullie eigenlijk al dat we er een tweede hond bijhebben,Fenne,nu 5 maanden, weer een zwarte labrador, maar dan 100x zo ondeugend als Floor. (vanochtend nog had Paul brood gesmeerd,4 sneeën met toxaanse kip, in de broodtrommel gedaan, nog even naar boven en ja hoor broodtrommel van tafel gepikt, opengekregen??? en alles opgevreten....een echte lab dus)Paul *#@%*&^#@!! kunnen ze volgende week in het pension hun lol mee op hahaha.
    groetjes en geniet van de zomer!
    Liefs van Paul, Annet, Laura & Ivo
    Poot van Floor & Fenne